Cita apa trebuie sa bea copiii?

Buna, voi cum faceti fata timpului de afara? Dupa cum bine stim consumul de apa pe asa timp e foarte important cit pentru cei adulti cit si pentru cei mici. La noi in casa de citeva zile si-a facut aparitia un mini culer colorat si foarte atractiv pentru fetita noastra. La prima vedere pare a fi o jucarie, dar nu e, e un culer pentru apa care e foarte usor de instalat si de folosit. Nu e voluminos ca sa ocupe mult spatiu in bucatarie sau alt loc in casa are dimensiuni 15x15x50cm, greutate 0.85 kg, capacitatea buteliei e de 2 litri, in butelie se poate umple cu  apa, suc. Cele mai colorate si diverse modele de culere le gasiti la Kibo.

https://www.facebook.com/kibomd/?ref=br_rs

Doar fiindca sunt mai mici de statura decat noi, nu inseamna ca au nevoie de mai putina apa. De fapt, pentru copii apa este unul dintre cei mai importanti nutrienti. Apa nu numai ca mentine starea de sanatate a copiilor nosi, dar ii va ajuta sa invete mai bine la scoala, intrucat deshidratarea duce la o scadere a performantelor fizice si intelectuale, iar pe termen lung, putemtr avea de a face cu afectiuni si boli rave.

Copiii au risc mai mare de deshidratare, procesul instalandu-se mult mai usor in cazul lor. Odata ce organismul este deshidratat, temperatura corpului creste, mai ales la nivelul creierului, unde avem de a face cu o supraincalzire a acestuia. Pentru ca ei se afla in perioada de crestere, cu atat mai mult corpul lor trebuie hidratat pentru a functiona la parametrii normali. Copiii trebuie sa aiba intotdeauna acces nelimitat la o sursa de apa potabila. O pierdere de 2% din lichidele corporale provoaca o reducere de 20% a performantelor fizice si intelectuale. O deshidratare de 3% din masa corporala poate duce la atac cardiac, o afectiune la care copiii sunt mult mai predispusi decat adultii.

Un alt motiv pentru care copiii ar trebui sa bea este ca mecanismul lor de declansare a setei este mai putin dezvoltat decat al adultilor si au tendinta de a arata ca si cum deshidratarea s-ar fi instalat deja. De aceea copiii trebuie sa fie incurajati sa bea apa chiar si daca nu le e sete. Durerile de cap, iritabilitatea, somnolenta sunt semne ale deshidratarii. Binenteles ca cei mici sunt bombardati cu reclame la bauturi racoritoare care mai de care mai ochioasa, insa parintii trebuie sa retina ca apa este bautura cu cele mai mari beneficii pentru sanatate.

De cata apa are nevoie un copil?

Recomandarea standard pentru consumul de apa in cazul copiilor este de cel putin 6-8 pahare zilnic (1.5 – 2l apa), distribuite liniar de-a lungul zilei (3-4 pahare vor fi consumate in timpul orelor de curs), cu mentiunea ca in perioadelecalde ale anului si in timpul activitatilor sportive, se va aduce un aport hidric suplimentar. “In timpul activitatilor fizice” presupune hidratare inainte, in timpul si dupa terminarea exercitiilor fizice.

Institutul de Medicina al Academiei Nationale din Washington include intr-o categorie separata adolescentii de sex masculin mai mari de 14 ani care necesita un aport de lichide zilnic de aproximativ 2.6l (in jur de 11 pahare).

Elevii isi petrec cel putin jumatate din timpul in care sunt trezi la scoala. In acest interval de timp, copiii ar trebuie sa bea macar jumatate din cantitatea de apa recomandata.

Copiilor mici li se recomanda a bea in jur de 30-45 ml de apa per kg corp/ zi, ceea ce inseamna ca un copil cu greutatea de 15kg va bea 450 – 600ml apa zilnic, iar unul cantarind 30 kg va bea minim 1l apa pe zi. Prea multa apa nu face nici ea bine, fiind la fel de nociva ca si deshidratarea. Apa le va umple stomacul copiilor fara a le furniza calorii (adica energie), ceea ce poate insemna o reducere a apetitului in cazul in care se consuma cantitati mari de apa odata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

Leave a comment


[IT] Io sono la piccola Iris. Questo piccolo diario illustrerà i colori della mia infanzia che voglio condividere con voi. Al polso porto un fiore di iris, fiore che è stato scelto dai miei genitori per definire il mio futuro.

[Ro] Eu sunt micuță Iris. Acest mic jurnal va creiona culorile copilăriei mele pe care vreau să le împart. La mânuță port o flore de iris, floarea care a fost aleasă de părinții mei pentru a-mi defini viitorul.

[EN] I'm the little Iris. This little journal will illustrate the colours of my childhood which. I want to share with you. On my hand I have an Iris flower, the flower which was chosen by my parents to define my future.